02 401 1411

00 800 24466 247

info@aigon.be

20th & 21st Floor Bastion Tower
Marsveldplein 5
1050 Brussel

Directe offerte

Harde schijven

Een harde schijf is een opslagmedium met een grote capaciteit, bestaande uit één of meerdere schijven (ronde platen van glas of aluminium afgedekt met magnetisch gevoelig materiaal) waar de data wordt opgeslagen.

De data wordt op de platen gebrandt door de magnetische eigenschappen van de oppervlakte te wijzigen door middel van de beweegbare lees/schrijfkoppen.

Een ingewikkeld elektronisch circuit zorgt ervoor dat de harde schijf kan communiceren met het informaticasysteem waardoor een transfer tussenbeide tot stand komt.

Aan de hand van de configuratie en het systeem van de schijven, kunnen we uitgaan van de volgende soorten data recovery:

Harde schijf

De harde schijven voor PC’s 3,5” en voor laptops 2,5”. Meer informatie over dit opslagmedium:

RAID

Een RAID is een samenstelling van verschillende harde schijven die voorkomen in 5 verschillende configuraties (Raid 1t/m 5). Door de schijven los van elkaar te gebruiken kunnen hogere snelheden, hogere capaciteit en meer veiligheid worden behaald.

Micro drive

Een Micro drive is een harde schijf bestaande uit klein afmetingen (42,8 x 36,4 x 5,0 mm, 16g) met het formaat van een Compact Flash. In tegenstelling tot de flashcard is de micro drive opgebouwd uit vele mechanische elementen waardoor ze gevoeliger zijn voor trillingen. Gewoonlijk worden ze gebruik als memory card met grote capaciteit in digitale camara’s.

Solid State Drive

De Solid State Drive (SSD) is gebaseerd op de memory NAND Flash. Het ontbreken van bewegende onderdelen in de solid state drive heeft een aantal voordelen op de traditionele opslagsystemen:

  • Hogere schrijf/-en wissnelheid.
  • Minder lawaai.
  • Minder energieverbruik.
  • Beter bestand tegen natuurrampen, een val en trillingen.
  • Kleiner omdat ze minder en kleinere onderdelen bevatten.

Bovenstaande voordelen maken de solid state drive’s zeer geschikt voor laptops. Ondanks de voordelen zijn er ook een paar nadelen aan verbonden:

  • Duurder dan de mechanische schijven.
  • Ondanks het feit dat ze beter bestand zijn tegen een val enz. is dataverlies van memory flash soms niet te herstellen. Dit komt omdat de levensduur eindig is. Wanneer het aantal lectuur overtroffen wordt kan definitief dataverlies optreden.

Hybrische schijven

Dit zijn schijven die de techniek van de solid state drives en de mechanische schijven combineert. Dit alternatief is goedkoper en biedt zowel de prestaties van de memory flash als de traditionele magnetische/ optische opslag.

AIGON - Data Recovery
Meest voorkomende beschadigingen